این روزها در آمریکای شمالی کودکان به مدرسه میروند. بعد احتمالا گرما را در استخرهای سرباز از تن دور میکنند. کمی پلیاستیشن بازی میکنند و بعد از انجام تکالیفشان با خانوادههایشان به دیدن قسمت جدید هریپاتر میروند که روی پردههای سینماها چشمها را خیره میکند. خیلیها هم هستند که مسحور نیروی بینهایت پلیدی چون لرد خبیث میشوند.
اما لردولدمورت در همه جا یک شخصیت از یک فیلم نیست. کودکانی هم هستند که با لرد خبیثی در نبردند که دست کمی از لردسیاه هریپاتر ندارد. در صحراهای آفریقا، خورشید تابستانی شاهد وحشتآفرینی پشههای مالاریاست. موجوداتی که سالانه بین یک تا سه میلیون کودک را به کام مرگ میفرستند. دانشمندان دانشگاه برکلی به دنبال راهی برای کمک به آنها هستند.
در کشورهایی از آفریقا که مالاریا نوعی مریضی بومی در آنجا محسوب میشود مشکلاتی از قبیل نبود پزشک، تجهیزات و دسترسی به بیمارستان مجهز، عاملی میشود برای به موقع پیشگیری نکردن از این بیماری خطرناک. اما Daniel Fletcher و تیم تحقیقاتیش موفق شدند یک گوشی نوکیا N73 را طوری مجهز کنند که بتواند در تشخیص مالاریا، جای خالی تجهیزات پیشرفته و گرانقیمت را پر کند.
در این روش از N73 به عنوان هسته استفاده شده است و با اضافه کردن یک باتری و مجموعهای از فیلتــرها موفق شدند این گوشی را به میکروسکوپی بسیار ارزان برای تشخیص مالاریا، سل و کمخونی تبدیل کنند. در ذیل نمونهای از آن را مشاهده میکنید.
روش کار البته خیلی مشکل نیست. یک لکه خونی را روی یک تکه شیشه آزمایشگاهی کاملا تمیز نمونهگذاری میکنند ( نمیدانم اسم درست این کار چیست؟ ) بعد نمونه را از طریق حالت میکروسکوپی به دست آمده به وسیله گوشی آزمایش میکنند. تصویر ارائه شده چیزی خواهد بود شبیه تصویر زیر:
این یک راه عادی است برای آزمایش علائم بیماری مالاریا. اما مشاهده تنها راه نیست و کار دیگری باید انجام شود که متاسفانه فکر میکنم به علت نبود زیرساختها برخلاف کشورهای صحرایی آفریقا در ایران امکانپذیر نباشد. تصاویری از مشاهدات گرفته شده و بوسیله شبکه وایرلس و ارتباطات ماهوارهای به آزمایشگاههای مجهز فرستاده میشوند تا مورد بررسی آزمایشگاهی هم قرار بگیرند.
عکسهای گرفته شده، اگر از کیفیت مناسب برخوردار باشند میتوانند به متخصصین آزمایشگاه، اطلاعات فوقالعادهای از بیمار، بیماری و نحوه پراکندگی بیماری ( در کنار اطلاعاتی از دیگر بیماران ) بدهد.
کارشناسان معتقدند شاید این نوکیا N73ها بتوانند گام بلندی باشند برای به زانو در آوردند مالاریا. باید صبر کرد و دید چقدر میتوان از آنها بهره برد. تنها و تنها میتوان مطمئن بود بالاخره روزی لردولدمورت شکست میخورد.
منبع:یک فتحی
برچسبها: مالاریا, گوشیهای نوکیا
پاسخی بگذارید